השיים ישמור

השיימינג (ביוש פומבי) הפך להיות אמת המוסר החדשה. אנשים על גבי דפי הרשת מביעים דעתם על אדם זה או אחר ומעשיו. אלא שדעה זו אינה יותר מהוצאת קיטור, אינה מבוססת עובדות אינה נכתבת בשיקול דעת ולעיתים גורמת נזק גדול. האם חזרנו לימי הגלדיאטורים בהם החברה חורצת גורלו של אדם במחי אצבע?
מהו השיימינג
ציבור המשתמשים ברשת וברשתות החברתיות גילה את הקלות שבהבעת דעה. תוך מספר שניות ניתן לכתוב את דעתך המלומדת (ולרוב המאוד לא מלומדת) על כל נושא שבעולם ובקליק נוסף לפרסם אותה קבל עם ועדה.
ומה יותר טוב להביע עליו דעה מאשר נפילתו של אחר? הרי כך אנו יכולים להוות את המצפן המוסרי של החברה בה אנו חיים, להשפיע על הסטנדרט המצופה מהציבור, ובעיקר שאינו מצופה ובכך להשפיע. התופעה של החברה אשר רוצה להשפיע על הנעשה בה אינה חדשה וכעת היא מקבלת צורה אלקטרונית.

הקלות שבהאשמה
אך כמו בכיכר העיר הישנה או בזירות הגלדיאטורים שניתן לראות בסרטים היסטוריים, הציבור אינו עושה משפט, כפי שאנו עורכי הדין קוראים לזה, מאחר ואין אפשרות להציג בפניו את כל העובדות כפי שהיה ניתן להציג בפני שופט. פועל יוצא מזה הוא שגחמות, רגשות פגועים, מידע חלקי או מעוות ואפילו שקרים גסים, הם מנת חלקם של אותם "שופטים" והתוצאה היא לרוב גזר דין חמור מדי.
כך היה סיפורו של אותו פקיד משרד הפנים אשר הקדיש חלק לא מבוטל מחייו למלחמה בגזענות, ובשל פוסט אחד הקורא לו גזען, אשר אליו לוו לא פחות מ- 6,000 שיתופים – כלומר 6,000 איש בפייסבוק סברו כי הידיעה מספיק מזעזעת על מנת לשתף אותה עם שאר חבריהם. וכך הידיעה התפשטה מהר מאש בשדה קוצים גורמת נזק תדמיתי כל כך עמוק לאותו פקיד עד אשר לא יכול היה יותר ונטל את חייו.

הפן המשפטי
עלינו לזכור כי פרסום ידיעה אודות אדם שגורמת לביזוי או ביוש שלו או פוגעת בו, היא הוצאת לשון הרע ואסורה על פי חוק. אמנם העניין עוד לא הגיע לפתחו של בית המשפט, אך גם השיירינג, השיתוף של ידיעה כזו, הוא פרסום לכל דבר ועניין, ועל כן גם אותם מפרסמים יכולים להיות אחראים בגין אותה דיבה.
כמובן, שעלינו לזכור כי למעלה מהמחויבות המשפטית שלנו, קיימת המחויבות החברתית אישית שלנו, שלא להפיץ שמועות ולא לפרסם ידיעות אשר לא בדקנו את אמיתותן והן עלולות לגרום לנזק. לא אחת קורה שאדם כועס מפרסם פוסט שעל פניו נראה תמים אך הוא רצוף בחצאי אמיתות או בפרשנות אישית שלו לנעשה. התגובות הסביבתיות הן מסחררות במהירותן ובעוצמתן והנזק שהן עושות לעיתים בלתי הפיך.

על כן, למרות שיש אנשים שמאמינים בתופעת השיימינג להפסקת התנהלות בלתי תקינה של גורמים שונים בציבור, וככלי לתיקון החברה שלנו, עלינו לזכור כי הכלי הזה הוא כלי עדין אשר יש לדעת איך להשתמש בו, והציבור הרחב לא תמיד יודע איך לעשות את זה….

השארת תגובה